-
KLIMATYZACJA
Odpowiedni klimat dla domu lub biura, czyste powietrze i idealna temperatura
-
REKUPERACJA
Wentylacja mechaniczna zapewnia dobre samopoczucie i komfortowy klimat
-
CHŁODNICTWO
Optymalna temperatura do przechowywania produktów żywnościowych
-
POMPY CIEPLNE
Nowoczesne źródło ogrzewania zgodne z naturą w Twoim domu przez cały rok
Konserwacja urządzeń chłodniczych
Nowoczesne urządzenia chłodnicze takie jak chodziarki, zamrażarki, schładzarki czy np. komory chłodnicze charakteryzują się różnymi parametrami chłodzenia. Wyposażone są w różne systemy automatycznego i półautomatycznego rozmrażania lub rozwiązania pozwalające na wentylację komory chłodniczej czy zamrażarki, dzięki czemu unika się powstawaniu szrony (systemy typu No Frost).
Jednak szron i konieczność “rozmrażania” lodówek oraz tym podobnych urządzeń chłodniczych to nie jedyny problem. Należy pamiętać o mikroorganizmach takich jak bakterie i grzyby, które mogą rozwijać się w źle konserwowanych i nieczyszczonych urządzeniach. Katalizatorem tego procesu niewątpliwie jest wilgoć zawarta zarówno w produktach przechowywanych w chłodziarkach jak i w powietrzu.
Najważniejsze czynniki wpływające na rozwój mikroorganizmów wewnątrz urządzeń chłodniczych to:
- Wilgoć zawarta w produktach i powietrzu
- Sposób przechowywania produktów żywnościowych
- Częstotliwość oraz czas otwarcia drzwi urządzeń
- Temperatura produktów wkładanych do komory urządzeń chłodniczych
- Rodzaj izolacji komory chłodniczej
- Temperatura otoczenia
Jeżeli zaobserwujemy w komorze urządzenia chłodniczego pleśń lub działanie bakterii powinniśmy natychmiast umyć całe urządzenie. Odpowiednie oczyszczenie komory zapobiegnie dalszemu rozkładowi produktów i rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów.
W czasie użytkowania urządzeń chłodniczych szczególną uwagę należy zwrócić na:
- Ilość szronu zgromadzonego na parowniku (zamrażalniku) – więcej szronu to wyższa temperatura w komorze
- Zakamarki komory gdzie może wpłynąć woda
- Krawędzie drzwi oraz uszczelki
- Otwory wentylacyjne sprężarki i skraplacza
- Szklane elementy takie jak półki, drzwi (w przypadku lad chłodniczych itp.)
Chcąc zadbać o czystość urządzeń chłodniczych oraz upewnić się, że nie rozwijają się w nim szkodliwe mikroorganizmy powinniśmy pamiętać o regularnym myciu komory urządzenia. Bardzo dobrze sprawdzają się w tym przypadku preparaty oparte na bazie kwasu octowego. Często występują w postaci skoncentrowanej, dlatego przed ich użyciem należy je rozcieńczyć wodą (zimną lub ciepłą). Stężenia roztworu powinno być dostosowane do stopnia zabrudzenia. Szczegółowe informacje znajdziemy na opakowaniach środków czyszczących. Samo mycie powinno być dokładne. Należy zwrócić uwagę na wszystkie zakamarki komory oraz uszczelki, na których często występują liczne rowki. Po umyciu uszczelek warto je dokładnie wytrzeć suchą ścierką oraz “natrzeć” wazeliną techniczną kwasoobojętną lub talkiem.
Po umyciu warto również zdezynfekować komorę. Służą do tego specjalne środki dezynfekujące o działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym i wirusobójczym. Po zastosowaniu preparatów tego typu należy pozostawić je na powierzchni komory na około 15 minut, a po upływie tego czasu dokładnie spłukać wodą i wytrzeć suchą szmatką. Przy użyciu specjalnych preparatów (skoncentrowanych lub od razu gotowych do działania) możemy również umyć elementy mechaniczne takie jak np. części sprężarki czy skraplacza. Wcześniej warto pamiętać o delikatnym usunięciu kurzu z czyszczonych elementów.
Pamiętajmy, że pierwszą czynnością, jaką powinniśmy wykonać jeszcze przed rozpoczęciem mycia urządzeń chłodniczych jest odłączenie ich od źródła zasilnia! W trakcie mycia w komorze nie powinno być jakichkolwiek produktów spożywczych (komora powinna być zupełnie pusta).