Chłodnictwo

31-07-2013

ice-2560x1600Chłodnictwo to dział techniki, który zajmuje się odprowadzaniem ciepła z danego środowiskach (chłodzonego) w celu uzyskania, a następnie utrzymania temperatury niższej od temperatury otoczenia. W praktyce chłodnictwo wykorzystywane jest m.in. w przechowywaniu, utrwalaniu oraz transporcie produktów łatwo się psujących. Doskonałym przykładem są tu artykuły spożywcze.
W takim wypadku wykorzystywane są różne meble chłodnicze takie jak lady czy szafy chłodnicze. Popularnymi i znanymi, na co dzień urządzeniami są lodówki, chłodziarki czy zamrażarki. Możemy też mieć do czynienia z całymi pomieszczeniami przeznaczonymi do podobnych celów, czyli chłodniami jak i specjalnymi pojazdami chłodniczymi (transport chłodniczy).

Wracając do ogólnego pojęcia chłodnictwa warto wymienić podstawowe sposoby uzyskiwania i utrzymania niskich temperatur. Mowa tu o:

Ważne są również obszary zastosowań niskich temperatur (temperatury podane w stopniach Celsjusza):

Call Now Button