-
KLIMATYZACJA
Odpowiedni klimat dla domu lub biura, czyste powietrze i idealna temperatura
-
REKUPERACJA
Wentylacja mechaniczna zapewnia dobre samopoczucie i komfortowy klimat
-
CHŁODNICTWO
Optymalna temperatura do przechowywania produktów żywnościowych
-
POMPY CIEPLNE
Nowoczesne źródło ogrzewania zgodne z naturą w Twoim domu przez cały rok
Chłodnictwo
Chłodnictwo to dział techniki, który zajmuje się odprowadzaniem ciepła z danego środowiskach (chłodzonego) w celu uzyskania, a następnie utrzymania temperatury niższej od temperatury otoczenia. W praktyce chłodnictwo wykorzystywane jest m.in. w przechowywaniu, utrwalaniu oraz transporcie produktów łatwo się psujących. Doskonałym przykładem są tu artykuły spożywcze.
W takim wypadku wykorzystywane są różne meble chłodnicze takie jak lady czy szafy chłodnicze. Popularnymi i znanymi, na co dzień urządzeniami są lodówki, chłodziarki czy zamrażarki. Możemy też mieć do czynienia z całymi pomieszczeniami przeznaczonymi do podobnych celów, czyli chłodniami jak i specjalnymi pojazdami chłodniczymi (transport chłodniczy).
Wracając do ogólnego pojęcia chłodnictwa warto wymienić podstawowe sposoby uzyskiwania i utrzymania niskich temperatur. Mowa tu o:
- Topnieniu
- Parowaniu
- Sublimacji
- Rozprężaniu gazów
- Zjawisku desorpcji
- Termoakustyce
- Efekcie magnetokalorycznym
- Efekcie Joule’a Thomsona
- Efekcie Peltiera
- Efekcie Ranque’a – Hilscha
Ważne są również obszary zastosowań niskich temperatur (temperatury podane w stopniach Celsjusza):
- Od -10 do 25 (zastosowanie np. przy produkcji i przechowywaniu żywności, transporcie chłodniczym czy w klimatyzatorach)
- Od -50 do -10 (zastosowanie np. przy zamrażaniu żywności czy liofilizacji)
- Od -180 do -50 (zastosowanie np. przy produkcji suchego helu czy w kriobiologii)
- Od -270 do -180 (zastosowanie np. przy skraplaniu tlenu, powietrza, przy kriofizyce)
- Około -273 (zero absolutnie; zastosowanie przy najbardziej zaawansowanych badaniach naukowych)