-
KLIMATYZACJA
Odpowiedni klimat dla domu lub biura, czyste powietrze i idealna temperatura
-
REKUPERACJA
Wentylacja mechaniczna zapewnia dobre samopoczucie i komfortowy klimat
-
CHŁODNICTWO
Optymalna temperatura do przechowywania produktów żywnościowych
-
POMPY CIEPLNE
Nowoczesne źródło ogrzewania zgodne z naturą w Twoim domu przez cały rok
Rodzaje urządzeń chłodniczych
03-09-2013
Podstawowym zadaniem urządzeń chłodniczych takich jak chłodziarki jest obniżenie, a następnie utrzymanie temperatury środowiska chłodzonego kosztem dostarczonej energii. W zależności od konstrukcji konkretnego urządzenia, proces ten może wyglądać różnie. Poniżej prezentujemy podział urządzeń chłodniczych (chłodziarek) ze względu na ich budowę, a dokładnie na zasadę działania.
Podział chłodziarek:
- Chłodziarka sprężarkowa – najczęściej występująca chłodziarka, używana zarówno w domach jak i takich miejscach jak sklepy, firmy czy zakłady przemysłowe. Podstawą działania chłodziarki jest wykorzystanie sprężarki oraz realizacja lewobieżnego obiegu Lindego.
- Chłodziarka adsorpcyjna – w obiegu chłodniczym wykorzystywany jest proces adsorpcji.
- Chłodziarka absorpcyjna – działa na zasadzie krążenia czynnika chłodniczego między absorberem, a desorberem. Wykorzystuje w procesie chłodzenia zjawisko absorpcji.
- Chłodziarka magnetyczna – wykorzystuje efekt magnetoelektryczny. Podstawowa zaleta takich urządzeń to o wiele wyższa sprawność niż w przypadku bardziej tradycyjnych rozwiązań.
- Chłodziarka termoelektryczna – swoje działanie opiera na efekcie Peltiera.
- Chłodziarka termoakustyczna – działanie oparte jest na zjawisku termoakustycznym.